Ενεργειακό γυαλί

Ενεργειακό γυαλί

Κύρια πηγή εξοικονόμησης ενέργειας ή απλά ένας μύθος;

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι ένας από τους ισχυρότερους σύμμαχους  στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, διότι για την παραγωγή 1 τετραγωνικού μέτρου γυαλιού εκπέμπονται άπαξ 25kg ενώ από την χρήση τους εξοικονομούνται 91kg ετησίως εφ΄ όρου ζωής.

Η χρήση της ενεργειακής υάλωσης μειώνει θεαματικά το κόστος πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μειώνοντας ταυτόχρονα την απαίτηση για μεγάλης απόδοσης λέβητες και μεγάλης ισχύος κλιματιστικών συσκευών.

Η χρήση επίσης της ενεργειακής υάλωσης ελαχιστοποιεί τις χρωματικές αλλοιώσεις των επίπλων, υφασμάτων, ξύλινων δαπέδων και προφυλάσσει τους ενοίκους από την επιβλαβή υπεριώδη  ακτινοβολία.

Αναλογιζόμενος κανείς την ευκολία αντικατάστασης των υαλοπινάκων, το μικρό σχετικά κόστος και την αντιστρόφως ανάλογη εξοικονόμηση ενέργειας, εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η αμεσότερη, απλούστερη και αποδοτικότερη παρέμβαση που μπορεί να γίνει σε ένα υφιστάμενο κτίριο προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά, είναι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων με σύγχρονους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενιάς.

Το ότι κάθε καινούργια τεχνολογίας αιχμής φτάνει στον καταναλωτή σε ένα δυσβάσταχτο κόστος, όπου μόνο λίγοι μπορούν να το απολαύσουν, δεν ισχύει.

Επίσης, ένας οποιοσδήποτε υαλοπίνακας ΔΕΝ είναι ενεργειακός. Στην πραγματικότητα, η διαφορά εξοικονόμησης ενέργειας ενός πραγματικού ενεργειακού και ενός κοινού διπλού υαλοπίνακα μπορεί να ξεπεράσει τα 200%. Ακόμα, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ενεργειακού υαλοπίνακα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία η οποία δύναται να καλυτερέψει οποιαδήποτε ιδιαίτερη απαίτηση. Τέλος, μεγάλος μύθος είναι ότι υπάρχουν αποδοτικότερες επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τους ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Στην πραγματικότητα, το κόστος κτήσης 1 τετραγωνικού τέτοιου υαλοπίνακα αποσβήνεται σε 2 με 3 χρόνια και εξοικονομεί έως και 300kwh ανά έτος. Προσοχή θα πρέπει να δώσει ο πελάτης  και στα παρακάτω. Το πλαίσιο (αλουμίνιο) που αποτελεί το 20% του ανοίγματος δεν αποτελεί σημαντικότερο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ο ενεργειακός υαλοπίνακας που αποτελεί το 80% του ανοίγματος.

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες επίσης δεν έχουν όριο ζωής και η μόνη συντήρηση είναι το απλό καθάρισμά τους, σαν τους απλούς υαλοπίνακες.

Συνολικά οφέλη του ενεργειακού γυαλιού:

  • Αποδοτικότερη θερμομόνωση τον χειμώνα
  • Ευκολότερη ψύξη το καλοκαίρι
  • Μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης και ψύξης έως και 35%
  • Ουσιαστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Μείωση έως και 70% της εισερχόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κ.α.
  • Ελάχιστη διαφορά κόστους από το διπλό γυαλί
  • Όμοια όψη με το απλό γυαλί